måndag 11 maj 2015

Besatt av (o)hälsa?

Washington Post har gett sig i kast med att i en serie artiklar belysa hur digitaliseringen gör det möjligt att följa hur vi fungerar fungerar i olika avseenden - dygnet runt, året runt. Under rubriken Human Upgrade skildras hur "visionärerna som skapade Silicon Valley största teknologiska företag nu försöker använda sina miljarder för att förändra det mest komplicerade system som existerar - den mänskliga kroppen"

Allt talar för att marknaden för produkter av det här slaget kommer att bli gigantiskt och företag som Apple, Google och Microsoft satsar stora summor på att utveckla lätt bärbara apparater som kombinerar chips, databaser och algoritmer. Eller varför inte ännu mindre biosensoriska underverk som cirkulerar i våra blodkärl.

Professor Larry Smarr i Kaliforninen beskrivs som världens kanske mest självmätande man, som ständigt håller reda på 150 olika parametrar. Dock nöjer han sig med att mäta bakteriefloran i tarmarna endast en gång i månaden. Inte ens fantasin tycks sätta några gränser. På en eletronikmässa i januari demonstrerades således en nappflaska som mäter näringsintaget, ett band som mäter hur högt bäraren hoppar och smarta kläder som är kopplade till en rökdetektor. Apple har för övrigt ansökt om patent på en hörsnäcka som mäter kroppstemperaturen och blodets syresättning

Tanken är naturligtvis att vi alla ska lära oss att leva länge och lycklig enligt visionärerna medan kritikerna oroar sig för framtida generationer som får alltmer ångest inför risken att drabbas av något som försvårar att uppnå det ultimata målet - evigt liv! Professor Deborah Estrin pekar dock på en inte helt oviktig fallgrop, "att samla in data är mycket enklare än att avgöra vad som är användbart"

Hur denna sköna nya värld kommer att påverka sjukvården kan mana bara gissa sig till. Sannolikheten för att allt fler söker vård inte för att man känner sig sjuk utan för att man har registerat värden som avviker från det "normala" förefaller dock inte helt försumbar.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar