onsdag 27 maj 2015

Inget hinder för utredning om vinstförbud inom vårdvalet i Västernorrland




I ett blogginlägg den 19/5 berättade jag att den rödgröna majoriteten i Västernorrland uppdragit åt landstingsdirektören att omarbeta regelboken för vårdvalet i syfte att bland annat "begränsa vinstuttaget". Beslutet överklagades till förvaltningsrätten i Härnösand av ett ombud från advokatfirman Kahn Pedersen med begäran om verkställighetsförbud (inhibition).

På 14 fullmatade sidor försökte advokat Kristian Pedersen övertyga om varför ett vinstförbud inte ens skulle få utredas. Rätten lät sig dock inte imponeras och avfärdade med en mycket kortfattad motivering kravet på inhibition, vilket nog får betraktas som högst väntat.

Nästa legala rond blir dock betydligt tuffare för landstinget. Lagen om valfrihetssystem (LOV) innehåller nämligen mycket tydliga kriterier för vilka leverantörer som får uteslutas som sökande (7 kap 1§). Den som är i konkurs, är under tvångsförvaltning, är underkastad näringsförbud, är dömd för brott i yrkesutövningen eller inte betalt sina skatter ska således inte godkännas för att nämna de viktigaste exemplen. Däremot finns det inte, vare sig direkt eller indirekt, något som ger tydligt stöd för möjligheten att utesluta ett företag enbart för att det kan dela ut vinst till sina ägare.

Av LOV-propositionen framgår att ytterligare krav än de jag refererat ovan kan ställas på leverantören "om dessa är relevanta och proportionerliga. Ett sådan annat krav kan vara t ex avhållsamhet från vålds- och sexualbrott även utanför yrkesutövningen, om detta är relevant för den aktuella tjänsten. Om de uteslutningsregler som angetts i förfrågningsunderlaget är proportionerliga och relevanta får i slutändan bedömas av domstol".

Mitt stalltips är att det blir betydligt svårare för landstinget att vinna en rättslig tvist i den här frågan som kan prövas juridiskt enligt såväl kommunallagen som LOV. Sannolikheten att klaganden kan få stöd för en inhibition om det fattas beslut om vinstförbud får betraktas som tämligen stor även om det alltid finns ett utrymme för osäkerhet i den här typen av ärenden.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar