onsdag 20 maj 2015

Okunskap om värdebaserad vård


I mitt Blogginlägg den 12/5 hänvisade jag kortfattat till konceptet "värdebaserad vård". Dagens Medicin refererar en ny svensk studie om denna företeelse som publicerats i BMJ Quality and Safety. I artikeln intervjuas läkaren och doktoranden Jens Jacob Fredriksson, Karolinska Institutet, som är en av de tre författarna.

Den centrala slutsatsen är att inte ens de som forskar om värdebaserad vård (value-based health care)  alltid har klart för sig vad begreppet står för. Därmed finns det också en påtaglig risk för att landsting/regioner som satsar på denna managementteori inte heller har tillräcklig kunskap om vad det innebär.

Här är en länk till originalartikeln i BMJ. Det är dock endast sammanfattningen som är fritt tillgänglig. För den som inte är specialintresserad av att fördjupa sig i ämnet räcker det nog fuller väl med den välskrivna sammanfattningen i Dagens Medicin; läs den gärna.

Det är inte svårt att instämma i de tre forskarnas slutsats; "we encourage a deeper reflective process about the transition of management concepts in healthcare". Med en allt annat än ordagrann översättning skulle jag formulera det så här - tänk efter noga innan Du hoppar på den senaste modetrenden inom ledarskap och organisationsutveckling.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar