onsdag 6 maj 2015

Sjukvården som valfråga i Storbrittanien

I morgon - den 7/5 - går britterna till ett val som enligt prognoserna ser ut att kunna bli det jämnaste någonsin. Vare sig styrande Tory eller Labour väntas få egen majoritet och risken för ett osäkert minoritetsstyre är påtaglig.

Den ekonomiska utvecklingen har varit valrörelsens dominerande fråga tätt följd av migrationspolitiken som en följd av invandringskritiska UKIP:s framgångar i såväl EU-valet som opinionsundersökningar. Men även sjukvården och framtiden för NHS har haft en framträdande plats i såväl partiernas utspel som den massmediala bevakningen.

Brist på vårdplatser och överfulla akutmottagningar präglar bilden av ett NHS under starkt tryck. Inte oväntat tävlar partierna om vem som kan lova mest resursförstärkningar till det sjukvårdssystem som engelsmännen tycks både älska ("bäst i världen") och hata. En klart partiskiljande fråga gäller i vilken utsträckning privata aktörer ska fungera som underleverantörer till NHS. Den svenska diskussionen om vinstförbud i vården har inte oväntat tilldragit sig Labours intresse.

För övrigt kan det vara intressant att notera att den brittiska cancersjukvården - så statlig den är - kritiseras för de stora variationerna i väntetid för olika behandlingar mellan olika sjukhus, en företeelse som går under öknamnet "postkodlotteriet".

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar