torsdag 18 juni 2015

Hur står sig svensk sjukvård vid en jämförelse med andra läner?


I förra veckan presenterade SKL sin tredje internationella jämförelse av svensk sjukvård. I 2005 års rapport var slutsatsen att svensk sjukvård presterade väl vad gällde såväl tillgång till vård som kvalitet och resultat. Kostnaderna var dessutom, vid jämförelse med andra länder, relativt måttliga. I stort sett samma slutsatser drogs i 2008 års studie.

Årets upplaga ”Svensk sjukvård i internationell jämförelse” spinner på samma tema, det vill säga att ”Sverige står sig starkt i de internationella jämförelser där utfallet av vården sätts i fokus. Sverige intar första platsen både i det kvalitetsindex som sammanfattar olika kvalitetsindikatorer och i det effektivitetsindex som sätter kvaliteten i relation till resursförbrukningen”. Värt att notera är att även andra nordiska länder placerar sig högt i ”rankingen”.

Rapporten bygger på jämförelser mellan EU 15 exklusive Grekland samt Norge och USA. ”Grexit” i det här fallet beror på att det helt enkelt saknades data från detta land, vilket väl inte kommer som någon överraskning.

Alla jämförelser av det här slaget är vanskliga och behäftade med olika metodologiska problem. Ett exempel på detta är att det saknas enhetliga principer för att mäta väntetider. Väntetider hör annars, tillsammans med delaktighet och information till patienterna, till den svenska sjukvårdens bristområden.

Rapporten är mycket intressant och en riktig guldgruva, inte minst för oss statistiknördar. Underlaget för slutsatserna är väl underbyggda - det rör sig alltså inte om någon ensidig SKL-partsinlaga.

Är svensk sjukvård av internationell toppklass om vi ser till behandlingsresultaten eller är det en krisbransch som står inför ett nära förestående sammanbrott, som diverse kritiker tycks mena? Svaret på den frågan ligger nog i betraktarens ögon. I vart fall är det svårt att det vid en internationell jämförelse hitta något påtagligt stöd för att ett statligt huvudmannaskap skulle vare en självklart bättre modell för att kunna erbjuda en god vård till en rimlig kostnad.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar