måndag 8 juni 2015

Vård till vilket pris som helst?



Dagens Eko har idag  uppmärksammat rekommendationen till landsting/regioner att inte erbjuda med patienter med den ovanliga blodsjukdomen aHus (45 patienter i Sverige) behandling med läkemedlet Soliris. Sjukdomen leder till livshotande tillstånd, med hög risk för bestående njursvikt redan vid insjuknandet. Även om aHus inte kan botas är nyttan av behandlingen god i form av bättre livskvalitet och ett minskat behov av dialys och plasmainfusion.

Bakom beslutet står landstingens och regionernas gemensamma NT-råd som har till uppgift att ta fram vägledande rekommendationer till huvudmännen. Syftet är att se till att nya läkemedel används på ett jämlikt och konstadseffektivt sätt i hela landet.

Problemet med Soliris är prislappen, kostnaden för en årsbehandling med Soliris kan uppgå till 4,5 miljoner kronor för en vuxen patient. Till saken hör också att företaget Alexion inte tillhandahållit något hälsoekonomiskt underlag. Dessutom har det inte gått att träffa en rabattöverenskommelse med företaget. Kärnan i NT-rådets bedömning framstår av följande citat.

”Trots att tillståndets svårighetsgrad, åtgärdens effektstorlek och tillståndets sällsynthet motiverar en högre betalningsvilja ligger i detta fall åtgärdens kostnadseffektivitet mycket långt över vad som kan anses vara en rimlig förhöjd betalningsvilja”.

Beslutet illustrerar ett allt vanligare problem, mycket höga kostnader för nya läkemedel, inte minst för ovanliga sjukdomar. Nu är nog inte sista ordet sagt i den här frågan, som inte blir helt enkel för landsting och regioner att hantera. Till saken hör att beslutet i viss mån också får ses som en del av förhandlingsspelet. För att återigen citera NT-rådet, som anger att rekommendationen att avstå ”gäller i avvaktan på fortsatta prisförhandlingar med företaget”. Räkna med att fortsättning följer - inte bara när det gäller aHus och Soliris.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar