söndag 21 augusti 2016

Plan B - när personalen tar slut


När jag för mer än tre decennier sedan föreläste i sjukvårsplanering i en högskolekurs i hälso- och sjukvårdsadministration brukade jag ställa följande fråga. Vad tror Ni tar slut först – patienterna, pengarna eller personalen? Eleverna svarade undantagslöst pengarna vilket jag också trodde var det mest sannolika. Så fel vi alla hade!

Nu mer än trettio år senare börjar vi inse att svaret är sistnämnda – det vill säga personalen. Ett högaktuellt exempel på detta kom vid en minst sagt stökig presskonferens i Sollefteå i fredags. Då meddelades att sommarstängningen av akutkirurgin vid ortens sjukhus skulle förlängas till i slutet av november. Anledningen är svårigheter att bemanna avdelningen med sjuksköterskor. Framtiden för akutkirurgin i Sollefteå är sedan en längre tid en högst kontroversiell fråga i Västernorrland som splittrar såväl de politiska partierna som länet.

Samma problematik medför att 50 av 150 semesterstängda vårdplatser inte kan öppna igen efter sommaren i Kalmar län.

Räkna med att allt fler huvudmän tvingas ta till plan B framöver – det vill säga att anpassa verksamheten till (den bristande) tillgången på personal istället för att enbart upprepa mantrat ”vi ska klara kompetensförsörjningen genom att bli en attraktiv arbetsgivare”.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar