torsdag 18 augusti 2016

Sommaren som varit - "same precedure"


Sommaren börjar gå mot höst – åtminstone här i Norrbotten. Efter ett längre uppehåll från bloggandet är det dags för förnyad och återkommande omvärldsspaning.

Det känns naturligt att börja med en mjukstart genom att kika i backspegeln och summera hur vården klarat sig under den ljuva blomstertiden. Som vanligt går åsikterna isär om hur verkligheten gestaltat sig.

Chefer och verksamhetsföreträdare konstaterar i allmänhet att sommaren varit besvärlig på grund av bemanningsproblem men att det – tack vara personalens stordåd och uppoffringar (övertid och extra arbetspass) – trots allt gått rätt hyggligt. Patientsäkerheten sägs ha klarats på ett acceptabelt sätt.

Enskilda vårdanställda liksom fackliga organisationer – inte minst Vårdförbundet – ger en betydlig mörkare bild och hävdar att såväl patienter som medarbetare farit illa på många håll. ”Den värsta sommaren någonsin” är ett inte ovanligt epitet.

Det är svårt att frigöra sig från känslan att samma bedömningar gjordes förra sommaren, liksom sommaren före den, liksom sommaren före den osv, osv. Lite som en av replikerna i den återkommande tv-nyårskortfilmen Grevinnan och betjänten – ”same procedure as last year”.

Några objektiva metoder för att döma av i frågan finns inte, även om det ska bli intressant att ta del av huvudmännens utvärderingar i sinom tid. Kanske får vi då viss vägledning om utfallet i förhållande till tidigare år.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar