torsdag 8 december 2016

Färre sjuksköterskor i region Skåne

Vårdfokus berättar att region Skåne ”byter kompetensmix till färre sjuksköterskor”. Enligt den nya policyn är målet att bemanningen ska utgå från relationstalet 40 procent sjuksköterskor och 60 procent övrig personal (undersköterskor, servicevärdar och receptionister). Däremot ligger läkarna utanför kalkylen. För  närvarande utgör sjuksköterskorna cirka 55 procent jämfört med övriga gruppers 45 procent.

Även om motivet framför allt sägs vara att ”varje medarbetare ska kunna arbeta på toppen av sin kompetens” är det nog ingen tvekan om att en central drivkraft är svårigheterna att rekrytera sjuksköterskor.

En annan effekt är förväntade kostnadsminskningar. Eftersom antalet sjuksköterskor minskar och ersätts av andra grupper med lägre löner räknar man med en teoretisk besparing inom den slutna vården på 55 miljoner kronor. Dock betonas att siffrorna är högst osäkra. Personalnämndens ordförande Amela Hodzic (S) framhåller att förändringen inte görs för att spara pengar ”utan för att öka kvaliteten och underlätta för vårdpersonalen”. Dessutom hoppas man att den ändrade kompetensmixen ska göra regionen mindre beroende av personal från bemanningsföretag.

Jag har tidigare gett exempel på hur arbetsgivare tvingas ta till Plan B när man inser att det inte kommer att vara möjligt att rekrytera medarbetare med önskvärd kompetens i tillräcklig omfattning. Det tragiska är att den här utvecklingen varit möjlig att förutse sedan länge för var och en som studerat de demografiska grundvärdena. Tyvärr är det snarare regel än undantag att arbetsgivarna inom vården stuckit huvudet i sanden och trott att det skulle lösa sig tack vare mantrat ”attraktiv arbetsgivare”. Fler omvändelser under galgen är att vänta, var så säker!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar