söndag 15 januari 2017

Splittring i läkarkåren om Nya Karolinska och värdebaserad vård

Diskussionen om den värdebaserade vården på Nya Karolinska Solna (NKS) har tagit en intressant vändning. Hittills har en relativt enig läkarkår – med undantag för läkarna i NKS högsta ledning – avlossat en svidande kritik mot den nya organisationen. Karolinska universitetssjukhusets läkarförening har krävt att den nya modellen ska skrotas helt och hållet och även Johan Sturyd, ordförande i Stockholms läkarförening, har stått på motståndets barrikad.

Men nu hävdar Jörgen Nordström, f.d professor och överläkare vid Karolinska tillsammans med Nina Rehnqvist, tidigare överdirektör på socialstyrelsen och ordförande i SBU, att ”vårdvalsalarmister motverkar kvalitetsutvecklingen”. De båda anser att värdebaserad vård inte är någon ”managementfilosofi eller besparingsmodell utan en vårdinriktning som syftar till att lyfta fram kvalitetsaspekter av betydelse för patienterna”.

Inlägget avslutas med en riktig bredsida. ”Läkarnas intresseorganisationer har missat tåget och försöker nu desperat komma i fatt. En strategi är att bidra med faktabaserade argument som kan utveckla arbetssätt och utfall. Det sista vi behöver är vårdalarmister som förvirrar och misstänkliggör”.

I Sjukhusläkaren går ordföranden i Karolinskas läkarförening till motattack. ”Kritiken bottnar i missuppfattning”. Dellmark framhåller att man granskat evidensen för den nya metoden men ”inte kan se något som påvisar att den fungerar bättre än nuvarande system." Även detta inlägg avslutas med en rejäl smocka; ”ingen av de här debattörerna har arbetat  aktivt kliniskt på ganska lång tid. Och om man har en föreställning om hur vården ser ut som den gjorde för 10-20 år sedan, så har det hänt väldigt mycket sedan dess.”

Inga silkesvantar direkt samtidigt som man kan ana att det finns en botten av historiska motsättningar mellan tidigare starka makthavare på central nivå inom svensk sjukvård – till vilka Nina Rehnqvist onekligen hör – och läkare som inte tillhört den översta makteliten.




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar