söndag 28 maj 2017

”¨Chefen som fick nog. För mycket politisk pajkastning inom primärvården”


För uttalandet står Karin Träff Nordström, som för fyra år sedan lämnade Praktikertjänst för att bli chef för primärvårdsområde Sus med ansvar för 37 vårdcentraler som drivs av Region Skåne. Karin är allmänmedicinare och har även ett förflutet som ordförande för SFAM (svensk förening för allmänmedicin) varför det fanns stora förväntningar på hennes förmåga att bidra till förnyelsen av den skånska primärvården.

Nu berättar Sydsvenskan (betallänk) att Träff Nordström sagt upp sig eftersom hon är starkt kritisk till hur regelverket för hälsovalet utvecklats – eller snarare inte utvecklats. Framför allt pekar hon på ryckigheten i förutsättningarna; ”från 2014 och framåt har ackrediteringsvillkoren i Hälsovalet ändrats flera gånger per år och ibland med retroaktiv verkan. Det blir otroligt svårt att styra.”

Hon menar att ”planlös politik är det största problemet med både svensk och skånsk hälso- och sjukvårdsstyrning”. Samtidigt konstaterar hon att bristen på allmänläkare är ett ”jätteproblem” i hela regionen inklusive en del tättbefolkade områden. Hennes recept för att komma till rätta med problemen – tillför mer pengar, förenkla ersättningsreglerna och sätt ett tak för hur många patienter som varje allmänläkare måste svara för. En nåd att stilla bedja om får man väl konstatera!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar