tisdag 9 maj 2017

#sverigevården - SVT:s bild av krisen inom vården

Historien upprepar sig – i vart fall när det handlar om medias rapportering av vårdkrisen. Som jag berättat i tidigare bloggar är detta ämne en regelbundet återkommande nyhet sedan decennier – lika säkert som lärkans ankomst under våren (även om den verkar ha frusit inne för stunden).

Nu senast är det SVT som under rubrikens hashtag ”granskar vårdkrisen”. Här återfinns sedan början av maj ett antal reportage om överbeläggningar, stängda vårdplatser, personalbrist och patienter som riskerar att dö – om de inte redan har gjort det.  

Kvällstidningarna vill inte vara sämre och hakar på den apokalyptiska verklighetsbeskrivningen. Expressens ledarredaktion ställer frågan ”om Sverige kan kallas för ett välfärdsland om barn dör i onödan, i brist på vårdplatser”. Aftonbladets Eva Franchell menar att ”svensk sjukvård håller på att kollapsa” och efterlyser följdriktigt en vårdens ”haverikommission”.

Någon sådan lär det dock knappast bli, lika lite som den finns någon snabbt verkande patentmedicin att skriva ut för att komma till rätta med de brister som faktiskt finns. Oavsett om man vill använda ord som kris, katastrof eller - vilket är ansvariga politikers och tjänstemän favorituttryck - utmaningar.

Med tanke på att valet 2018 börjar närma sig så smått kan man räkna med att vården kommer att omfamnas med varierande grad av löften om åtgärder. I radioprogrammet Godmorgon världen i söndags beskrevs i satiren Public service hur partierna bjöd över varandra i en auktion om vem som lovade det största tillskottet på nya poliser. Kanske kommer nästa auktion att handla om vem som kan utlova den största ökningen av läkare och sjuksköterskor genom höjda statsbidrag. Två miljarder någon, varför inte tre eller fem – första, andra tredje. Som bekant verkar det som om verkligheten numera överträffar satiren så varför inte?

Däremot får vi nog räkna med att vårdkrisen som fenomen kommer att fortsätta att hamna på löpsedlarna även under kommande år.Inga kommentarer:

Skicka en kommentar