fredag 3 februari 2017

Balanserat debattinlägg om centralisering av sjukvård med fokus på såväl möjligheter som risker

Få frågor väcker så mycket kontroverser som centralisering av sjukvård. Just nu är det helt följdriktigt liv i luckan i Sollefteå där BB avvecklades i veckan (med en mildare variant av sjukhusockupation som följd) och ett väntat beslut inom kort att avveckla akutkirurgin vid ortens sjukhus. Besluten har föregåtts av en lång och mycket bitter debatt. I Kalix var det ett minst sagt välbesökt protestmöte häromdagen som riktade sig mot ett eventuellt kommande förslag (risk- och konsekvensanalys genomför just nu) att avveckla såväl sjukhusets IVA-platser som bemanningen med anestesi- respektive röntgenläkare.

Vaktslåendet om den egna verksamheten och lokalpatriotism är dock inget som enbart är förbehållet små orter eller små sjukhus. När således Rikssjukvårdsnämnden är 2007 beslutade att barnhjärtkirurgin skulle koncentreras till Lund och Göteborg var det ingen måtta på protesterna, här kunde man onekligen tala om sjukhuskramare på hög medicinsk och akademisk nivå!

Detta sagt är det en välsignelse att ta del av ett sakligt och balanserat inlägg av docent Pelle Gustafson i senaste Läkartidningen (”Vårdcentrumkan ge fördelar – men inte nödvändigtvis”). Artikeln rekommenderas varmt i allmänhet och i synnerhet till alla de som har tvärsäkra åsikter om centraliseringens välsignelse eller förbannelse. Läs och begrunda.
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar