måndag 29 juni 2015

Lästips för regniga semesterdagar


Med dessa rader tar bloggandet en semesterpaus för att återkomma i mitten av augusti. Med tanke på att sommarens vädersituation förefaller något ostadig kommer hör några lästips för regntunga dagar.

IVO-rapporten ”Hur står det till med våra akutmottagningar?” bygger på tillsyn av patientsäkerheten vid akutmottagningar i Uppsala/Örebro-regionen. Resultatet är med myndighetens egen formulering ”både oroväckande och till viss del alarmerande”.

Mer läsvärt på samma tema erbjuder Riksrevisionens rapport ”Patientsäkerhet – har staten gett tillräckliga förutsättningar för en hög patientsäkerhet?”. Myndighetens svar på den fråga man själv ställer är Nej – men även landsting och regioner får sig en släng av kritiksleven.

Anhängare av långa och detaljerade checklistor kan med fördel grotta ner sig i SIS-standarden ”Kvalitet i omsorg, service, omvårdnad och rehabilitering för äldre med omfattande behov i ordinärt och särskilt boende”.  Favoritordet i standarden är säkerställa som förekommer nästan 300 gångar. SIS har upphovsrätten till materialet men standarden kan laddas ner gratis för den som registrerar sig på organisationens hemsida.

Men ärligt talat – vore det inte mer avkopplande med något skönlitterärt, fjärran från myndighetsrapporter och standarder! För egen del kan jag varmt rekommendera Theodor Kallifatides senaste alster;  Med sina läppars svalka”, utgiven av Bonniers. En suverän och mustig berättelse som dessutom ger ett stycke inblick grekisk nutidshistoria och grekiskt sinnelag – nog så aktuella i dessa dagar. Handlingen utspelar sig i såväl Grekland som Australien och Sverige. Läs den om Du inte redan gjort det!

Trevlig sommar och på återseende i augusti!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar